Tuesday, April 1, 2008

Bøger at hjælp mig med dansk

Da jeg var en ung pige min favorit ting at lave var at læse. Jeg læste i min seng, i kirke, i badværelset, i skole, i bilen, overalt! Jeg elsker bøger....mange af min bøger er allerede i Denmark fordi bøger er meget speciel i mig!
Min mest vigtig bog er min først udgave "To Kill a Mockingbird" skrev af Harper Lee.

Jeg husker alle af bøgerne jeg læste da jeg var en lille pige... Jeg husker hvor jeg elskede bøger skrev af Laura Ingalls Wilder. Og jeg fik en overraskelse om Laura Ingalls Wilder i søndags da jeg gik i min dansk klasse med min lærer, Tine.

Tine giver mig mange grammatik papir hver uge at øve mig efter vorese klasse men i søndags hun gav mig noget nyt at hjælp mig med min dansk.


Det lille hus i den store skov.... The Little House in the Big Woods.... den først bog i den series af Laura Ingalls Wilder. Jeg kunne ikke tro det! Jeg var meget spændt! Hun fortalte mig alle bøgerne af Wilder er på dansk!

Jeg skrev et brev i Mads om bogen og hvor spændt jeg var om det! I aftes jeg begyndte at læse min bog.... og elskede det! Idag min meget sød mand handlede i en bog butik i Herning og købte to ting for mig at have nar jeg kommer til Herning i tre uger......Jeg ved min dansk skal forbedre når jeg læser min ny bøger....det skal hjælpe mig at være klar for Danmark!
---------------------------
The English Version:
My favorite thing to do when I was growing up was to read....and it still is. I read all the time--in bed, the bathtub, at dinner, at church, at school when I was not supposed to be reading... I read everywhere! I love books and in fact, many of my favorite books have already been sent to my new home in Denmark....including my most favorite book--a first edition copy of Harper Lee´s To Kill a Mockingbird.

I remember all of the books I read growing up and all of the authors of those books, including Laura Ingalls Wilder. And I got quite a surprise concerning Laura Ingalls Wilder last Sunday when I went to my Danish lesson with Tine.

Each week Tine gives me grammar practice pages to do after our class so I can practice my grammar all week but last Sunday she gave me something different... a copy of Wilder´s first book in her series: The Little House in the Big Woods IN DANISH! I could not believe it! I was so excited. She said this would help improve my Danish and that I was ready for this challenge.

That night I wrote Mads about the book and how excited I was...and then I started reading it. Today I had an even bigger surprise when Mads called me to tell me that he had been shopping at the book store in Herning....and had bought me book 2 and 3 in the same series! And that they would be waiting for me when I arrived in Herning in three weeks! I cannot wait! Do I not have the sweetest husband??!!

7 comments:

Ellen and Sharon said...

Yes, you have the sweetest husband! We must agree. After all, he is being so thoughtful of you in every way! Congrats to you for deciding that your Danish guy is the right guy for you! We can tell that he loves you a lot!

Nichole said...

How cool! Enjoy your books!

HOLMES said...

Little House! Little House!! OMGOMGOMG Little House!!! I watch that show ALL THE TIME. Almanzo was smokin' hot!

Rachel said...

Hi Kelli -

That's great about the book and even better that Mads thought of getting the next two in the series for you.

Tak for writing in Danish and English for this post... I practiced reading the Danish version and then checked to see how I did vs the English version.

Enjoy the books!
-Rachel

Jakino...the Desert Rose said...

Haahaaa! I loved Shelly's comment!! That cracked me up!

Yes, Kelli, you do have a great hubby. That was very, very cool of him! He still meets my approval!! :) So, enjoy your new books!

Mom said...

I remember the days when she would read all the time and Laura Ingall Wilder was one of her favorite authors. I'm gonna miss this girl!

Unknown said...

I love those books! I recently re-read Little House in the Big Woods (in English, of course.) ;)

(How long does it take you to write the Danish part of your blog entry?)