Tuesday, September 30, 2008

Fik dansk? Got Danish?


Hvornår mennesker spørger mig hvad "jeg gør", spørger jeg ikke dem hvis de mener som arbejde eller som fritid eller som et talent. Jeg svarer med kun et ord--DANSK. Jeg læser dansk, skriver dansk, snakker dansk, lytter til dansk på radioen og fjernsynet og jeg studerer dansk i sprogskole. Det danske sprog løber igennem mine tanker, min hjerne og mine drømme. Jeg har aldrig arbejdede så hård på noget, men det er mere end lige vil at tale og forstår dansk i min familie og i samfunden. Det har blevet min lidenskab. Ja, jeg ved.... TOSSET! Måske jeg bør at få en ny tatovering at oversætter "MAJADI" i dansk! What do you think, Mor?! LOL

When people ask me what "I do", I don´t ask them if they mean as a job, or in my freetime or as a talent. I answer with only one word--Danish. I read Danish, write Danish, speak Danish, listen to Danish on the radio and tv and I study Danish at the language school. The Danish language is running through my thoughts, my brain, and my dreams. I have never worked so hard on something, but it is more than just wanting to talk and understand Danish in my family and in the community. It has become my passion. Yeah, I know....CRAZY! Maybe I ought to get a new tat that translates "MAJADI" into Danish! Hvad synes, Mom?! LOL
Det mere danske jeg lærer, det mere jeg ønsker at lære. Men da jeg først begyndte at lære dansk, HEDEDE JEG DET! Det gav IKKE mening! Men nu..... Nu jeg føler førskellig om det, og jeg bliver meget spændt hver gang jeg forstår en ny ord eller ide´. Jeg ved at jeg begynder at tænke i dansk fordi jeg drømmer i dansk mange gange hver uge. I lørdags, fortalte Jess mig jeg snakkede til hende på dansk i min søvn imes hun kiggede fjernsyn. Nu, hvis kun, min mund kunne tale det hvor danskerne taler.... Jeg ved---TÅLMODIGHED! Min først modul eksamen er i morgen og fredag, så kryds dine fingre at min lidenskab på dansk kan hjælpe min hjerne og mund at forbinde!

The more Danish I learn, the more I want to learn. But when I first began to learn Danish, I HATED IT! It made NO sense! But now... now I feel differently about it, and I get so excited each time I understand a new word or concept. I know that I am beginning to think in Danish because I am dreaming in Danish several times a week. On Saturday morning, Jess told me that I talked to her in Danish in my sleep while she watched TV. Now, if only, my mouth could speak the way the Danes speak....I know---PATIENCE! My first module test is tomorrow and Friday, so cross your fingers that my passion about Danish can help my brain and my mouth to connect!

7 comments:

Anonymous said...

Held og lykke med din modulprøve. Jeg ved godt at du kan klare det!

N said...

I can't wait to learn Danish...it's difficult to follow a CD-rom though.

Mom said...

I think it is permeating your Texas size brain...because sometimes you write to us and in the middle of a sentence will be a Danish word we don't know. We just chuckle! Hang in there - you'll get it. Don't forget how to speak Texan sweetie!

Sarah said...

This post gives me inspiration that someday I will no longer hate learning Dansk. Sending you vibes and Good Luck wishes for your first time. I bet you will do great!

Rachel said...

Good Luck w your module test... best wishes! I'm sure you'll do great! :-)

Jennifer said...

You will do great!! Good luck!

journeyinfinite said...

Good luck on your test!

I speak better French in my dreams than I can in real life. I think it has to do with the subconscious being at the helm, or something...